Scholieren weggelokt voor het behalen van hun diploma

Studenten worden gelokt met mooie salarissen en auto’s. ,,Ik snap wel dat jongeren daardoor verleid worden”, zegt Jurgen van der Hel, voorzitter van jongerenorganisatie JOB MBO. Ook krijgen ze tijdens stages voortdurend de vraag wat hun ambities zijn en wat ze na hun studie willen doen.
Rammelen
De populariteit van hun studenten ontgaat ook de scholen niet. Ze zien dat bedrijven aan de poort staan te rammelen om hun studenten binnen te krijgen. Met als gevolg dat meer studenten de studie zonder diploma verlaten. ,,Voor de student is de verleiding van geld verdienen begrijpelijkerwijs groot”, reageert Arie Spruit, woordvoerder van Zadkine, een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Rotterdam. ,,Het is natuurlijk heel mooi dat mbo’ers zo gewild zijn. Tegelijkertijd is het doodzonde als ze hun opleiding afbreken zonder diploma.”

Arie Spruit, Zadkine
Mbo-scholen maken zich zorgen dat hun studenten zonder diploma als eerste weer op straat staan als het economisch minder gaat. De MBO Raad maakt afspraken met bedrijven om alle studenten een papiertje te laten halen. ,,We vinden het echt ongewenst dat studenten aan het werk gaan zonder dat ze klaar zijn met hun opleiding, maar gezien de personeelstekorten snappen we ook dat het bedrijfsleven aan ze trekt”, stelt waarnemend voorzitter Frank van Hout. ,,Het halen van een beroepsdiploma blijft superbelangrijk. Zonder diploma is het veel lastiger om ander werk te vinden of verder te leren.”

Er zijn meer studenten die de overstap maken naar een bbl-opleiding, waar ze vier dagen werken en één dag school hebben. ,,We zien in de zorg bijvoorbeeld dat meer studenten in het derde of vierde jaar overstappen op zo’n bbl-opleiding. En bij de technische studies denken we erover na om meer van die opleidingen te creëren om bij de vraag van werkgevers aan te sluiten”, zegt Sabine Jimkes van ROC Mondriaan in Den Haag.

Verder lezen: https://www.ad.nl/binnenland/bedrijven-lokken-mbo-ers-met-goed-salaris-scholen-bezorgd-om-diploma-s~ae73295e/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!