Verborgen matches kunnen werkzoekende aan een baan helpen!

Het UWV concludeert samen met werkgeversvereniging AWVN en dienstverlener Deloitte dat van de 130.000 werkzoekenden zo’n 30.000 mensen eerder een baan kunnen vinden als ze naar vacatures voor vergelijkbare functies zouden kijken.

De instanties deden onderzoek naar zogenoemde ‘verborgen matches’. Voor mensen die op zoek zijn naar een baan waar weinig voor vacatures zijn, zouden er gemiddeld acht vergelijkbare functies zijn met relatief veel vacatures. Veel mensen zien deze banen echter over het hoofd. “Werkzoekenden en werkgevers zijn geneigd vanuit functies te denken en op zoek te gaan naar een match, passend binnen die functie. Met ons onderzoek zijn we uitgegaan van de gedachte dat een andere manier van kijken wellicht nieuw perspectief biedt voor zowel werkgevers als werkzoekenden”, licht Kim van der Werf van Deloitte toe.

Van administratie naar inkoop
Voor het onderzoek werden 274 functieprofielen van AWVN met elkaar vergeleken. Competenties en taken werden naast elkaar gelegd, zodat beroepen die op die op bepaalde vlakken op elkaar lijken konden worden gekoppeld. Zo komen de taken van een administratief medewerker bijvoorbeeld voor 69 procent overeen met die van een inkoopmedewerker. Volgens cijfers van het UWV stonden er eind 2018 rond de 253.000 vacatures open, waarvan 190.000 moeilijk te vullen waren door een gebrek aan kandidaten. Het verkennen van minder voor de hand liggende matches zou hier uitkomst kunnen bieden, denkt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie en -advies bij het UWV: “Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten.”

‘Werkgevers moeten kandidaten een kans geven’
Het AWVN benadrukt dat ook werkgevers voor hun functies op een andere manier naar kandidaten moeten kijken om hen een kans te kunnen geven. Deloitte wil met het onderzoek een nieuwe oplossing voor de problemen op de arbeidsmarkt aandragen en denkt erover een tool te ontwikkelen waarmee werkgevers en werkzoekenden onverwachte matches kunnen verkennen.

 

Bron: Nu.nl

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!