Twintigers wachten langer met grote stappen

Twintigers van nu en twintigers van tien jaar geleden vertonen grote verschillen. Belangrijke mijlpalen in het leven worden later gezet, zo constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek in een vandaag verschenen analyse.

Op drie terreinen zijn de ontwikkelingen opmerkelijk: vaste banen, samenwonen met een partner en een eigen huis. Wat betreft de arbeidsmarkt leidt flexibilisering ertoe dat de huidige twintigers op latere leeftijd een vaste baan hebben. Zo had in 2008 59 procent van de 25-jarige mannen en 56 procent van de 25-jarige vrouwen een vaste baan. Anno 2018 was dat 41 procent voor zowel mannen als vrouwen.
Een logisch gevolg van het uitstel van vaste banen, is dat de huidige twintigers op latere leeftijd een eigen woning kopen. Dat is te zien in onderstaande grafiek. Zo had in 2008 ongeveer 46 procent van de 25-jarigen een koopwoning, terwijl dat in 2017 nog maar 34, 5 procent was.

Tot slot zijn er ook de verschillen in de relationele sfeer. De huidige twintigers wonen vaak langer thuis. In het verlengde hiervan gaan ze ook op latere leeftijd samenwonen. Woonde in 2008 bijna 42 procent van de 25-jarigen samen, in 2018 was dat nog zo’n 35 procent.

Bron tekst: business insider inc. (ANP)
Foto: CBS

 

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!