Vroeger donker, hoe erg is dat?

Vogels migreren, eekhoorns trekken zich terug in hun nest, zeehonden kweken een extra vetlaag en wat doen wij als het kouder wordt? Weer of geen weer, we zetten een wekker en blijven onszelf naar ons werk slepen. Hoe goed is dat voor de moderne kantoormens? Zodra het buiten donkerder wordt, zitten we minder lekker in ons vel en wordt er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meer verzuimd.

Ziekteverzuim heeft een duidelijk seizoen patroon: in de herfst en de winter melden werknemers zich vaker ziek dan in de lente en in de zomer.
 
We zitten veel binnen, krijgen griep en worden verkouden. Vorig jaar bereikten we zelfs een ongekende piek in het aantal ziekmeldingen dat gerelateerd is aan seizoensklachten, bleek eerder uit onderzoek van TNO.

Licht regelt onze biologische klok
Kunnen we gewoon niet zo goed tegen opstaan in het donker, werken in kunstlicht en weer naar huis gaan in het donker? Inderdaad, is volgens Mariëlle Aarts het korte antwoord. Zij doet onderzoek naar Licht en de Gebouwde Omgeving aan de Technische Universiteit Eindhoven.

We weten inmiddels dat licht er niet alleen voor zorgt dat we goed kunnen zien, zegt Aarts. Licht regelt onze biologische klok, die een groot deel van onze lichaamsfuncties coördineert. “Zo weten we ook dat licht, en met name het blauwe gedeelte ervan, het ‘donkertehormoon’ melatonine onderdrukt. Het is een relatief nieuw gebied waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt.”

Meer lezen? https://www.nu.nl/werk/5996945/in-het-donker-naar-kantoor-en-naar-huis-hoe-erg-is-dat.html

Bron: Nu.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!