Werknemer voelt arbeidsmarkt afkoelen

Terwijl de cao-lonen eindelijk in de lift zitten, met in juni en juli gemiddeld meer dan 3% groei, begint de arbeidsmarkt onder het oppervlak alweer af te koelen. Werknemers worden minder vaak benaderd door recruiters en werkgevers zijn minder scheutig met het aanbieden van vaste contracten.


Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group, een grote leverancier van data en analyses over de Europese arbeidsmarkt. De cijfers, die maandag uitkomen, hebben betrekking op het afgelopen kwartaal. In mei meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog dat het aantal flexbanen in het eerste kwartaal voor het eerst in tien jaar is geslonken.

Volgens de analisten van het Rotterdamse bedrijf werkt achteroverleunen tot een mooie aanbieding voorbijkomt alleen nog in beroepen waarnaar heel veel vraag is, zoals ingenieurs en IT-specialisten. Sollicitanten voor financiële functies, marketing en verkoop moeten weer ouderwets aan de bak om zelf een baan te vinden.

Schaarste
Het onderzoek laat zien dat er geen groei meer zit in het aantal mensen dat minstens een keer per kwartaal voor een nieuwe baan wordt benaderd. Deze ‘sourcingsdruk’, volgens Intelligence Group de belangrijkste voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt, blijft net boven de 31% steken.

Alleen bij zeer schaarse beroepen is de druk nog hoog. Bij andere functies neemt die al af. Werknemers geven aan dat ze minder intensief worden benaderd door recruiters. Het aantal mensen dat helemaal geen telefoontje of mailtje meer krijgt van wervings- en selectiebureaus, is gestegen.

Intussen neemt de concurrentie tussen kandidaten toe. Er zijn in het tweede kwartaal 61.000 baanzoekers bijgekomen. Daarmee zit het aantal actieve baanzoekers weer bijna op één miljoen. De zogenaamde arbeidsactiviteit steeg van 11,1% in het eerste naar 11,9% in het tweede kwartaal.

Hoe meer baanzoekers, des te zwakker hun onderhandelingspositie. Dat is te merken aan de bereidheid van werkgevers om schaars talent via een vast contract aan zich te binden. De vooruitzichten op een vast contract voor een flexwerker zijn nog steeds gunstig, maar het aantal baanwisselaars dat een vast contract kreeg, is in het tweede kwartaal gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is voor het eerst sinds eind 2017. Het aantal tijdelijke contracten is juist gestegen.

Dit ligt in lijn met andere waarnemingen, zoals de oplopende werkloosheid en de daling van het aantal uitzenduren. Intelligence Group verwacht dit jaar een daling van het aantal vacatures, dat daarmee terugkomt op het niveau van 2016-2017. In de jaren daarna zal het aantal vacatures rond de één miljoen blijven schommelen.

Afkoeling
‘Voor het tweede kwartaal op rij zien we dat de afkoeling op de arbeidsmarkt doorzet’, zegt directeur Gijs de Haas van Dorsser van Intelligence Group. ‘Maar ondanks de groeivertraging is het aantal vacatures en daarmee de krapte op de arbeidsmark, nog steeds historisch hoog.’ Sollicitanten zullen voorlopig niet in slaapzakken voor de deur liggen bij werkgevers, voorspelt hij.

Tekenen van een omslag op de arbeidsmarkt zullen ook politiek Den Haag zorgen baren. Op 1 januari wordt een nieuwe wet van kracht, die flexibele contracten voor werkgevers duurder maakt dan vaste. Dat moet een rem zetten op de spectaculaire groei van de flexibele schil in afgelopen decennia, tot bijna twee miljoen werknemers.

Tegenstanders van de wet wijzen op het gevaar van een waterbedeffect. Als flex duurder wordt, zullen bedrijven niet meer mensen in vaste dienst nemen, maar vaker kiezen voor laagbetaalde zelfstandigen. Een omslag op de arbeidsmarkt, waardoor werknemers en vakbonden aan onderhandelingsmacht inboeten, kan dat verder in de hand werken. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken werkt aan maatregelen om de positie van laagbetaalde zzp’ers te versterken, zoals een minimumtarief, maar die wetgeving heeft nog een lange weg te gaan.

Tekst: fd.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!