Haven Rotterdam boort met verkoop software nieuwe miljoenenmarkt aan

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat zelfontwikkelde software voor efficiëntere havendiensten wereldwijd aan andere havens verkopen. Hiermee boort de havenbeheerder naast havengelden en grondverhuur een nieuwe inkomstenbron van potentieel vele miljoenen euro’s aan.

De stap om de software verder commercieel uit te nutten is donderdag door HbR bekendgemaakt. Volgens ceo Allard Castelein zullen al voor het einde van dit jaar vier havens in Europa en de VS de softwaretoepassing hebben ingevoerd. De komende jaren moet dat toenemen tot meer dan honderd havens. Daarnaast zijn contracten gesloten met de rederijen Maersk en Shell Shipping.

Minder verblijftijd
Bij de softwaretoepassing gaat het om het product Pronto. De Rotterdamse haven gebruikt dit al om tot een betere afstemming te komen tussen havendiensten als loodsen, slepersbedrijven en scheepsagenten. HbR claimt dat door de efficiencyverbetering in de nautische keten de verblijftijd van schepen in de haven met 20% kan dalen.

Door de verkoop aan andere partijen neemt volgens HbR de waarde van de softwaretoepassingen toe en kunnen de ontwikkelkosten worden terugverdiend. Voor de exploitatie van software richt HbR een afzonderlijke onderneming op, PortXchange geheten.

Hoop op 20% van omzet
In november vorig jaar gaf de toenmalige financieel bestuurder van HbR, Paul Smits, in een interview met het FD al aan dat het ontwikkelen en naar de markt brengen van softwaretoepassingen (apps) een nieuwe inkomstenbron voor de haven zou kunnen worden.

‘Of ze ooit een flink deel van onze omzet, 10% of 20%, zullen uitmaken, dat durf ik alleen maar te hopen’, aldus Smits toentertijd. ‘Maar ik had ook nooit gedacht dat platforms als AirBnB en Uber zo veel geld zouden verdienen.’

Momenteel haalt HbR bijna alle inkomsten van €676 mln (jaaromzet 2018) uit havengelden en uit de verhuur van kades en gronden. Deze rol als ‘landlord’ is voor de toekomst ontoereikend voor HbR.

Slimste haven
De beheerder wil van de Rotterdamse haven ‘de slimste haven ter wereld’ maken door diensten te digitaliseren. Smits noemde de digitalisering zelfs ‘van levensbelang’ voor de concurrentiepositie van de haven. HbR heeft voor de softwareontwikkeling de afdeling ‘digital business solutions’ opgericht.

Sjoerd de Jager, die PortXchange gaat leiden, wil over de potentiële inkomsten uit de verkoop van softwaretoepassingen niets zeggen. ‘We zijn het verdienmodel nog aan het ontwikkelen’, zegt hij in een toelichting. ‘We gaan uit van maatwerk in de voorwaarden. Elke haven zit namelijk weer anders in elkaar.’ De Jager is nu nog bij HbR verantwoordelijk voor de uitrol van digitale producten.

Hij benadrukt dat de toepassing van Pronto kan leiden tot ‘jaarlijks miljarden euro’s aan besparingen’ in de scheepvaart en in de nautische keten wereldwijd. ‘Rederijen, loodsdiensten en havensleepbedrijven kunnen onder meer flink besparen op brandstof als ze efficiënter werken. Schepen hoeven dan bijvoorbeeld niet onnodig uit te varen.’

Niet bang voor concurrentie
De Rotterdamse haven is niet bang de concurrentie flink in het zadel te helpen. ‘In je eentje kun je ook niet de Champions League spelen’, aldus De Jager. ‘Het houdt Rotterdam scherp als ook andere havens beter worden.’ Bovendien profiteert Rotterdam daar volgens hem ook weer van omdat er minder verstoringen komen in de vaarschema’s tussen havens.

PortXchange komt als bv volledig los te staan van HbR. ‘We vestigen ons in het Groothandelsgebouw, vlakbij het Centraal Station’, licht De Jager toe. Deze onafhankelijke, neutrale positie is noodzakelijk omdat verder gebruik van de toepassing staat of valt met het beschikbaar stellen van data door havens en bedrijven.

Bron: FD.nl
Foto: Pixabay

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!