Half miljoen scholieren leerde de haven kennen

Duizenden scholieren uit Schiedam kwamen er over de vloer. Het Educatief Informatie Centrum (EIC) van de mainport Rotterdam bestaat 25 jaar. Dat wordt a.s. donderdag gevierd met een symposium waar jongeren de hoofdrol spelen. Hoe kunnen jongeren geboeid raken door de activiteiten in het Rotterdamse havengebied? Dat is de centrale vraag bij het EIC aan de Noordzeeweg 6 op de Landtong Rozenburg.

In die kwart eeuw dat het EIC bestaat, zijn er ruim 450.000 scholieren op excursie geweest. ,,We hebben ze met eigen ogen leren ontdekken wat er allemaal in de Rotterdamse haven gebeurt,’’ zegt EIC-directeur Mary Dotsch. Doordat ze een goede indruk kregen van de werkzaamheden in de haven, hebben we bijgedragen aan een bewuste opleidings- en beroepskeuze. We willen jongeren naar de haven brengen, maar komende jaren gaan we de haven ook naar de jongeren toe brengen met apps, serious games, online leerroutes en filmpjes.  De Rotterdamse haven is altijd in beweging, nu weer vanwege de energietransitie, robotisering en de Brexit. De ambitie is wereldwijd de slimste, efficiëntste en meest duurzame haven te worden. Er is goed opgeleid personeel nodig om al die veranderingen tot een succes te maken. Het vraagt om jongeren die hun talenten willen inzetten in de techniek, chemie, logistiek, informatietechnologie, zakelijke dienstverlening en de maritieme sector.

Het EIC speelt er zo goed mogelijk op in, dat jongeren tegenwoordig meer visueel ingesteld zijn en hun informatie interactief verzamelen via de social media. Jongeren geven hier tijdens het symposium hun mening over.  Maar er komen ook andere deskundigen aan het woord. Christianne Matthijssen is directeur voortgezet onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Allard Castelein is president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam NV. D66’er Arjan van Gils is de nieuwe havenwethouder van de gemeente Rotterdam. Bas Janssen is directeur van Deltalinqs, belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de mainport Rotterdam. Zij gaan in op de werkgelegenheid in de haven nu en in de toekomst. Entertainer Dave van der Wal, bekend van Radio Rijnmond, is dagvoorzitter en gaat met alle aanwezigen een dialoog aan.

Het EIC is een stichting. In het bestuur zijn het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en drie kennis- en onderwijsinstituten, te weten het Albeda College, de 77 scholen tellende onderwijsstichting BOOR en de STC-Group, gespecialiseerd in onderwijs op het gebied van scheepvaart, transport, logistiek en petrochemie.  Het symposium begint donderdag om 15.15 uur en duurt tot begin van de avond.

Bron tekst: schiedam24.nl/Kor Kegel

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!