Nieuwe treinverbinding vermindert CO2 fors

Een directe treinverbinding voor versproducten tussen Valencia en Rotterdam is vanaf 6 mei gestart. De gekoelde trein rijdt drie keer per week met groente en fruit tussen beide steden en bespaart daarmee tot 90 procent aan CO2.

 

Het transport naar Nederland via de nieuwe rechtstreekse treinverbinding is even snel als wegtransport, maar veel duurzamer. Er wordt volgens de initiatiefnemers namelijk een CO2-reductie van 70 procent tot 90 procent gerealiseerd. CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de vers-keten. Aan dit duurzame initiatief, dat al in 2014 is geboren, nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel: Shuttlewise, Bakker Barendrecht/Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Bollo, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pozo Sur en Samskip.

CoolRail levert een significante CO2 besparing op. Door het vervoer per trein wordt het aantal vrachtwagentransporten jaarlijks met 12.096 verminderd en worden 22 miljoen wegkilometers bespaard. Daardoor wordt jaarlijks circa 15.000 ton CO2 minder uitgestoten. Vanaf de start op 6 mei gaan er 42 containers per trein heen en terug, 3 keer per week en 48 weken per jaar. “Na uitvoerige voorbereidingen en de eerste pilottest gaan we nu de grote stap zetten om de carbon footprint van het transport van versproducten drastisch te verlagen”, aldus Gerjo Scheringa, CEO van Euro Pool Group.
Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa de grootste handelspartner voor de import van verse groenten en fruit zoals sla, tomaten, komkommers en sinaasappels. Bakker Barendrecht is een betrokken partij vanaf het eerste uur bij CoolRail en ontwikkelde samen met Euro Pool System dit treintraject tussen Spanje en Nederland. Het CoolRail initiatief past bij het streven om het hele proces in de vers-keten te verduurzamen.

Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland wat betreft versproducten. Het traject naar Valencia is de start van een netwerk. Het is de bedoeling om door te groeien en CoolRail treinenverbindingen in te zetten naar Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

Bron tekst: Logistiek.NL/ Annemiek Jorritsma

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!