Het minimumloon moet omhoog naar €14.-

Hoger opgeleiden zien hun inkomens vaker stijgen dan lager opgeleide werknemers blijkt uit recent onderzoek. Het is voor vakbond FNV het zoveelste bewijs dat het minimumloon snel moet worden opgetrokken.

Volgens het FNV blijkt dat er veel onwetendheid is rond het wettelijk minimumloon, te beginnen met de hoogte ervan. Gemiddeld wordt het wettelijk minimumloon op bijna 13 euro geschat. In werkelijkheid is het nog minder dan een tientje: 9,82 euro per uur. Dat maakt het al moeilijk discussiëren, heeft de bond de afgelopen jaren ondervonden.

De constatering dat mensen op of rond het wettelijk minimumloon de afgelopen jaren consequent aan koopkracht hebben ingeleverd, wordt opeens veel tastbaarder. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de koopkracht van deze grote groep –  zo’n 2,1 miljoen banen in 2017 – met 20 procent gedaald. Met een forse verhoging van het wettelijke minimumloon tot 14 euro per uur zegt Cihan Ugural, FNV-campagneleider van Voor14, vooral de groeiende ongelijkheid te lijf gaan.
,,We zien de ongelijkheid toenemen. We zijn als samenleving twee keer zo rijk geworden, maar mensen met het minimumloon hebben 20 procent moeten inleveren! Het aantal arme werkenden groeit, een op de negen kinderen groeit op in armoede. Die ongelijkheid aanpakken begint met een verhoging van het minimumloon.’’
De 14 euro per uur is niet willekeurig gekozen. Dat is namelijk 60 procent van het mediane inkomen, het meest voorkomende inkomen, in Nederland. En volgens een richtlijn van het Europees Parlement moet het minimumloon 60 procent van dat mediane inkomen zijn.

Lees verder: https://www.ad.nl/ad-werkt/fnv-minimumloon-moet-omhoog-naar-14-euro~af8cbedf/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!