Salaris MBO’er blijft achter op HBO’er

De salarissen gaan omhoog, maar die stijging vindt vooral plaats onder hogeropgeleide werknemers. Mensen met een mbo-opleiding profiteren niet. Sterker nog: in sommige gevallen zijn ze er de afgelopen jaren op achteruit gegaan.
Dat blijkt uit het Nationale Salarisonderzoek, uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim 43.000 werknemers. De resultaten bevestigen dat de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden hardnekkig blijkt. Bij mensen met een afgeronde opleiding op wo-niveau is in 72 procent van de gevallen het salaris de afgelopen twee jaar gestegen. Op hbo-niveau was dat bij 64 procent van de ondervraagden, bij mensen met een mbo-diploma 53 procent en op lvo-niveau (Lager Voorgezet Onderwijs) ging slechts bij krap de helft van de mensen het salaris omhoog: 51 procent profiteerde van de economische groei.

Tegengestelde trends
Zo ging de helft van de mannelijke werknemers in de makelaardij met een wo-opleiding er tenminste 800 euro bruto per maand op vooruit. Het salaris van mannen in de mediasector (mbo-niveau) is in twee jaar tijd vaak nog geen 100 euro bruto per maand gestegen. 
Eigenlijk zie je twee tegengestelde trends, zegt Jaap van Muijen, onderzoeker en hoogleraar psychologie bij Nyenrode. ,,Data tonen aan dat een opleiding ertoe doet. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans dat je salaris is toegenomen. Hoe lager je bent opgeleid, hoe hoger de kans dat je salaris is afgenomen.’’ Een directe verklaring is lastig te geven. ,,Ik heb me er ook over verbaasd. Er zijn veel personeelstekorten op mbo-niveau, daarom had ik wel verwacht dat de salarissen in ieder geval niet omlaag waren gegaan.’’

Lees verder:  https://www.ad.nl/ad-werkt/salarissen-hogeropgeleiden-stijgen-mbo-ers-hebben-het-nakijken~af19cfb5/
Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!