Pensioenen van grote fondsen mogelijk volgend jaar gekort

De vier grootste pensioenfondsen van Nederland dreigen volgend jaar te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. ABP, Zorg & Welzijn (PFZW), PMT en PME zeggen in reactie op hun kwartaalcijfers, die donderdag verschijnen, in de problemen te komen door de “extreem lage rente”.

De fondsen zijn tevreden over hun beleggingswinsten, maar deze werden tenietgedaan door de lage rente. Daardoor steeg het geld te langzaam in waarde. Eerder werd al bekend dat korten in 2020 bij metaalfondsen PME en PMT aannemelijk was, nu blijkt dat zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP ook in de knel dreigen te komen met hun beleidsdekkingsgraad. Die graad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Als de dekkingsgraad onder de 100 procent zakt, mogen fondsen de pensioenen verlagen, als gevolg van het pensioenakkoord. Daarvoor lag de ‘lat’ nog op 104 procent. Als de dekkingsgraad onder de 88 procent zakt, moeten fondsen verplicht de pensioenen verlagen.

PME scoort op dit moment 99,8 procent, PMT zit op 100,8 procent. PFZW en ABP bungelen onderaan, met respectievelijk 95,9 en 95,3 procent. Ze mogen dus bijna allemaal de pensioenen omlaag bijstellen.

Nieuwe ondergrens vanaf 2021

De commissie-Dijsselbloem adviseerde onlangs om de ondergrens voor de kritische dekkingsgraad van 88 procent naar rond de 95 procent bij te stellen. Welk fonds daaronder zakt, moet verplicht de pensioenen verlagen. Als het advies wordt overgenomen, lijken meerdere grote fondsen in de problemen te komen. Het nieuwe percentage zou gelden vanaf 2021.

Bron tekst: Nu.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!