In 2020 prijsstijgingen in de horeca door nieuwe wetgeving en personeelstekort

In 2020 krijgt de horeca opnieuw te maken met prijsstijgingen. De toename ontstaat onder meer door de grote personeelstekorten in de branche en de aanstaande invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

De WAB heeft als belangrijke doelstelling om vaste contracten aantrekkelijker te maken. Werkgevers die veel flexibele werkvormen aan bieden krijgen hierdoor onder meer te maken met hogere kosten.
Een aantal maatregelen moet leiden tot meer zekerheid bij met name personeel zonder vast contract.

Een groot deel van de contracten in de horeca is momenteel flexibel, ook zijn zzp’ers in de branche steeds populairder. Ondernemers moeten in 2020 personeel met een nulurencontract na een jaar een overeenkomst aan bieden op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren in het desbetreffende jaar. Daarnaast is de werkgevers volgend jaar verplicht om een ontslagvergoeding vanaf de eerste werkdag uit te betalen. 

Door de groeiende economie steeg het personeelstekort in de horeca fors. Het aantal horecabedrijven dat het personeelstekort als belemmering ziet nam de afgelopen drie jaar toe van vijf procent naar bijna dertig procent, blijkt uit cijfers van ABN AMRO.

Bron tekst: Nu.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!