Overnamehonger logistiek bedrijf Broekman nog niet gestild

Overnamehonger logistiek bedrijf Broekman nog niet gestild
Met de grote overname van het Belgische VLS vorig jaar is de zoektocht van het Rotterdamse logistieke bedrijf Broekman Logistics naar acquisities niet ten einde. Het bedrijf kijkt onder meer naar uitbreiding in Duitsland.


Ceo Raymond Riemen: klantenrelaties duren tien tot twintig jaar.
Dit zegt ceo Raymond Riemen in een toelichting op de resultaten over 2018. ‘Dat kan bijvoorbeeld een familiebedrijf zijn in het Ruhrgebied, tot aan de regio rond Stuttgart’, aldus Riemen. De ceo zoekt het dan in een onderneming die opslagloodsen exploiteert voor gespecialiseerde gevarengoederen zoals gewasbeschermingsmiddelen en smeermiddelen.

Groeimarkten
Verder zint Riemen op uitbreiding van het aantal vertegenwoordigingen in Azië en Oost-Europa. ‘Daar liggen de groeimarkten in onze sector.’ Deze kantoren adviseren producenten over hoe ze hun logistieke keten efficiënter kunnen maken. Daarnaast verzorgen ze (douane)formaliteiten rond de export van goederen. Broekman heeft in die regio’s al kantoren in India, China, Singapore, Polen en Tsjechië.

Broekman Logistics is gespecialiseerd in de opslag van en logistieke dienstverlening rond projectlading (onder meer machines en onderdelen van windmolens) en van chemische en andere gevaarlijke producten. Voor projectlading heeft het bedrijf terminals in Rotterdam en Eemshaven. Voor gevaarlijke stoffen staan er opslagloodsen in Rotterdam, Venlo, Antwerpen en India.

Opslag van chemische stoffen is een van de specialisaties van Broekman Logistics.
Volgens Riemen zijn bijna alle grote chemieproducenten wel klant van het bedrijf. Dow Chemical bijvoorbeeld, en Basf. Maar ook de Japanse fabrikant van graafmachines Kubota behoort tot de klantenkring. ‘Vaak zijn dat relaties die al tien tot twintig jaar duren.’

Kanteljaar
Vorig jaar haalde Broekman het in Antwerpen gevestigde VLS binnen, de grootste overname uit de bijna 60-jarige geschiedenis van de onderneming. Hiermee versterkte Broekman zijn positie in de markt voor de opslag en het afvullen naar kleinere verpakkingen van vloeibare chemische producten. De opslagcapaciteit steeg hierdoor met 40%.

Raymond Riemen noemt 2018 een kanteljaar. ‘De afgelopen jaren hebben we ruim €100 mln geïnvesteerd in overnames en de bouw van opslagloodsen. Die investeringen beginnen nu hun geld op te leveren.’

Broekman plukt nu de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren.
Dat was te zien aan de resultaten. Na een mager 2017 met een winst van slechts €202.000 kwam het nettoresultaat vorig jaar uit op €8,7 mln. De omzet steeg van €188 mln naar ruim €199 mln.

Broekman liet in 2016 een opslagloods voor gevaarlijke producten bouwen op de Maasvlakte. Riemen: ‘De bouw van een opslagloods voor dit soort producten is een flinke investering door de hoge veiligheidseisen. Maar het duurt even voordat een loods is gebouwd en dat er goederen in liggen opgeslagen. Vorig jaar zijn we de vruchten van deze investeringen gaan plukken.’

‘De export naar de Europese markt loopt vaak via Rotterdam en daarvan profiteren wij.’
• Ceo Raymond Riemen
Vastgoedwinst
Het resultaat werd sterk beïnvloed door de ontwikkeling en verkoop van een nieuwe opslagloods in Venlo. Van het bedrijfsresultaat (ebitda) van €18 mln was circa €8 mln afkomstig uit het doorverkopen van de opslagloods. ‘Niet alle opslagloodsen hoeven bij ons op de balans te staan. We ontwikkelen vaker logistiek vastgoed, wat we daarna verkopen en terughuren’, licht Riemen toe.

Riemen beschouwt de opslag van onder andere chemische producten, gewasbeschermingsmiddelen en coatings als een groeimarkt. Dat komt niet alleen doordat de veiligheidseisen toenemen en kleinere logistieke bedrijven steeds minder hieraan kunnen voldoen. Riemen: ‘Daarnaast zijn veel producenten naar landen buiten Europa verhuisd. De export naar de Europese markt loopt vaak via Rotterdam en daarvan profiteren wij.’

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!