Aantal flexibele banen daalt voor het eerst in 10 jaar

Door de krappe arbeidsmarkt stijgen de kansen voor werknemers die een vaste baan willen hebben. Voor het eerst in tien jaar is het aantal flexbanen geslonken, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daar staat een aanzwellende groei van het aantal vaste banen tegenover.
De cijfers komen op een moment dat de Eerste Kamer debatteert over de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Wouter Koolmees. Die moet flexwerk duurder maken om het aanbieden van vaste contracten te stimuleren. Werkgevers zijn beducht voor hoge kosten en zien in de cijfers aanwijzingen dat de arbeidsmarkt zonder nieuwe wet al goed werkt.

‘Ik heb het gevoel dat ondernemers al sneller schakelen om werknemers te behouden’, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Vonhof is niet tegen alle elementen van de wet, maar vreest wel dat seizoenswerk veel duurder wordt. ‘Als je dan ziet dat de arbeidsmarkt al de goede beweging maakt, kun je je afvragen of het nodig is en of we niet heel even kunnen wachten, voordat we onheil over onszelf afroepen.’

Maar Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, betwijfelt of de cijfers een trend tonen. ‘Door de krappe arbeidsmarkt willen werkgevers mensen aan zich binden, dus is het logisch dat het aantal flexbanen nu afneemt.’ Als de economie vroeg of laat inzakt, verwacht De Beer dat het effect weer omslaat. Voorlopig is de vaste baan vergeleken met bijvoorbeeld 2006 nog altijd op zijn retour, met een teruggang van 143.000, terwijl er in dezelfde periode 770.000 flexbanen bij kwamen. De Beer vraagt zich wel af hoe groot de invloed van Koolmees’ wet zou zijn, omdat de vorige arbeidsmarktwet volgens hem beperkt werkte. ‘Pas toen de conjunctuur aantrok, zag je dat het aantal vaste banen begon te stijgen. In die zin hebben werkgevers dus gelijk, als ze zich afvragen of het veel uit zal maken.’

Het aantal flexbanen is in het eerste kwartaal van dit jaar 7000 lager uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor de vaste banen is er een stijging van 189.000. Met de geleidelijke afname van de werkloosheid begon het aantal vaste banen in Nederland een jaar of twee geleden toe te nemen. Die groei zet steeds sterker door en gaat nu voor het eerst samen met een krimp voor de flexbanen.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen
‘Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat het aantal flexbanen slinkt’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS desgevraagd. In 2010 gebeurde dat ook nog even, maar dat was in een periode dat de werkloosheid snel toenam. De trend dat mensen met een lage opleiding zijn aangewezen op een flexbaan zet inmiddels door. In het eerste kwartaal van dit jaar had van alle werkenden met een laag opleidingsniveau — vmbo, mbo of enkele jaren havo — slechts net iets meer dan de helft, 51,4%, een vaste baan. Voor werknemers met een hoog opleidingsniveau — vwo, hbo of universitair — is dat twee derde, ofwel 66,4%. Voor de middelbaar opgeleiden is het met 62,8% iets minder. En de verschillen worden groter. De daling van het aantal flexbanen in het eerste kwartaal komt op het conto van werknemers met een redelijke tot goede opleiding, want bij de laagopgeleiden steeg het aantal flexbanen nog met 16.000.

‘In alle omstandigheden, in de hoogconjunctuur en de laagconjunctuur, hebben mensen met een goede opleiding meer kansen op de arbeidsmarkt’, zegt Van Mulligen, ‘Hoe beter je opleiding, hoe meer banen waarvoor je in aanmerking komt. Dat geeft mensen een betere onderhandelingspositie voor een vaste baan.’

Bron: https://fd.nl/

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!