Waarom krijgt jouw collega vaker een compliment dan jij?

Hee, jij daar, lekker bezig vandaag! Je hebt het maar weer gedaan: bent vol goede moed begonnen aan je (werk)week, de file, de trein of de regen getrotseerd en nu de eerste prestaties van de dag aan het leveren. Dat is niet niks. En denk je nu: wat bazel je, ik heb juist een ontzettende rotdag omdat alles verkeerd gaat – extra props, dat heb je maar mooi doorstaan.
Een welgemeend compliment geven, we doen het maar weinig. Dat is niet gek: we hebben onze kostbare aandacht nodig voor de zaken die moeten gebeuren of punten die nog moeten worden afgewerkt. Voor de dingen die al goed gaan, of die we vanzelfsprekend zijn gaan vinden, hebben we minder oog. Je kunt pas een compliment geven wanneer je hetgeen je prijst eerst ópmerkt.

Toch is het jammer dat we zo weinig veren in spreekwoordelijke achterwerken steken. Vleierij heeft namelijk veel positieve effecten, voor degene die het compliment ontvangt én voor jou als ‘complimenteerder’. Met een pluim (,,ik vond dat je dat plan laatst in de vergadering heel goed uitlegde”) geef je sociale erkenning en geef je iemand een goed gevoel over zichzelf en wat hij heeft gedaan. Het zorgt voor meer coöperatie en meer vertrouwen. Je vergroot ermee het geluk bij diegene, én bij jezelf. Je trekt ermee de sociale banden aan en stijgt zelf ook in de achting van de persoon die je complimenteert. En: goed voorbeeld doet volgen.

Meer lezen:  https://www.ad.nl/ad-werkt/dit-is-waarom-jouw-collega-s-vaker-een-compliment-verdienen-br~a0b98f93/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!