Langer partner verlof per 1 juli!

Vanaf 1 juli wordt het geboorteverlof voor partners flink uitgebreid. Daarmee lijken de twee dagen vrij nog een verre herinnering. Wat gaat er precies gebeuren, en wat zijn de gevolgen?

Sinds 2019 is het verlof voor partners in loondienst uitgebreid van twee dagen naar één keer het aantal werkuren per week, waarbij het loon wordt doorbetaald door de werkgever. Vanaf deze zomer wordt het verlof met nog eens vijf weken verlengd. Gedurende die periode krijgt de werknemer een uitkering van het UWV ter hoogte van 70 procent van het salaris, en heeft de werkgever geen loonkosten.

Het extra verlof moet binnen een half jaar worden opgenomen, en mag gespreid worden over die periode. Om gebruik te mogen maken van de regeling moet de partner meteen na de geboorte een week vrij hebben genomen. Ook moet het verlof minimaal een maand van tevoren bij de werkgever zijn aangevraagd, tenzij dat door vroeggeboorte niet mogelijk is.

Effect op de rol van vaders

Bij heteroseksuele stellen delft de vader nog vaak het onderspit als het gaat om de zorg voor een kind. “De huidige regeling is gericht op oude normen en waarden, waarbij de vrouw zorgt en de man werkt. Na het eerste kind gaat bijna de helft van de vrouwen dan ook korter werken, terwijl dat bij mannen maar 9 procent is”, zegt onderzoeker Emiel Maliepaard van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Van tweeverdieners veranderen veel stellen na hun eerste kind in anderhalfverdieners, wat bij heterokoppels vooral de vrouw afhankelijker maakt, vertelt Maliepaard. “Een langer partnerverlof kan een cultuuromslag stimuleren en dat draagt bij aan de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.”

Overigens zou er volgens Atria nog wel een tandje bij kunnen. Het kenniscentrum pleit voor een doorbetaling door het UWV van 100 procent om te voorkomen dat alleen de happy few vrij vraagt, en betoogt dat er een minimum van twaalf weken moet komen. “Zo wordt het verschil tussen de partners weggenomen en kunnen beiden een sterke band opbouwen met het kind. Dan vervallen de ouders ook minder snel in de oude patronen.”

Zelfstandigen moeten daarnaast ook van de regeling gebruik kunnen maken, vindt Maliepaard. “Wil je een cultuuromslag, dan moet je het beleid zo breed mogelijk insteken. Bovendien werkt niet iedereen vrijwillig als zzp’er.”

Lees verder: nu.nl/economie/6059728/langer-partnerverlof-vanaf-1-juli-dit-kan-voor-een-cultuuromslag-zorgen.html

Bron: Nu.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!