Kun jij goed thuiswerken?

Waar de ene werknemer met gemak zijn takenlijst vanuit huis afvinkt, wordt de ander juist minder productief wanneer collega’s en de baas uit het gezichtsveld zijn. Wat maakt iemand tot een onverstoorbare thuiswerker?

Op papier gedijen introverte mensen goed wanneer ze vanuit huis werken, terwijl extraverte mensen, die zich op kantoor opladen aan sociale contacten met collega’s, thuis minder gemotiveerd zijn. Maar de werkelijkheid ligt altijd genuanceerder, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort.

Zij denkt dat bepaalde karaktereigenschappen zeker een rol kunnen spelen bij hoe goed iemand thuis kan werken. Bijvoorbeeld ‘consciëntieusheid’ (of ordelijkheid), een van de Big Five-persoonlijkheidskenmerken die vaak door arbeidspsychologen gebruikt worden.
 
“Consciëntieusheid wil zeggen dat je punctueel, ambitieus en gedisciplineerd bent”, zegt Gort. “Het zijn mensen die niet tevreden zijn met een 5 of 6, maar die op zijn minst een 8 willen halen. Je kunt je voorstellen dat zij een drang hebben om ook thuis zo goed mogelijk te presteren.”

De omgeving speelt een grote rol
Maar de omgeving waarin iemand zit, is net zo goed van invloed op iemands thuiswerkprestaties. “Als je als extravert persoon een heel hectisch leven leidt, kan thuiswerken rust geven. Andersom kan het voor introverte mensen, die helemaal gallisch worden van de kantoortuin, juist moeilijk zijn om thuis te werken. Zij hebben meer behoefte aan diepgaande gesprekken en kunnen zich nu minder verbonden voelen met andere collega’s.”

Mensen die efficiënt kunnen thuiswerken, kunnen zich goed afsluiten van prikkels en stellen grenzen aan hun bereikbaarheid, zegt breinexpert Mark Tigchelaar, gespecialiseerd in cognitieve neuropsychologie. Dat zijn vaardigheden die aan te leren zijn.

Lees verder: https://www.nu.nl/uit/6050597/waarom-sommige-mensen-beter-zijn-in-thuiswerken-dan-anderen.html

Bron: Nu.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!