Groot tekort aan leerbedrijven

Werkgevers hebben even geen ruimte voor stagiaires. Dit schooljaar is het tekort aan stageplekken en leerbanen in het mbo opgelopen tot 13.000. Het aantal studenten dat van start ging bij een werkgever daalde met 56 procent ten opzichte van vorig jaar.

Terwijl in april 2019 bijna 23.500 studenten met een stage of leerbaan van start gingen, waren dat er afgelopen maand rond de 10.000. De grootste tekorten zitten bij functies in de openbare orde en veiligheid (zoals soldaten en beveiliging van evenementen) en in de retail (zoals kappers en winkelmedewerkers). Maar ook in de horeca, luchtvaart, evenementen- en toeristensector daalt het aantal plekken hard. Alleen in de landbouw, bosbouw en visserij steeg het aantal stageplaatsen.

Dat terwijl het aantal leerbanen en stageplekken ‘cruciaal is voor een goede staat van de arbeidsmarkt’, stelt Hannie Vlug, directievoorzitter van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). ,,Dat er minder mensen starten met een leerbaan of stage (BBL), baart mij grote zorgen. Bij leerbanen (BBL), waarbij je in dienst treedt van een werkgever én een opleiding volgt, geldt ook nog eens dat 76 procent na de opleiding blijft werken bij het leerbedrijf. Als we niet opletten is dat een voorbode van toekomstige werkloosheid. Tijdens de vorige crisis in 2008 waren leerbanen in sectoren als de zorg en de bouw ook het kind van de rekening, omdat werkgevers een arbeidscontract toen niet goed aandurfden. Daarna hebben we jarenlang grote tekorten gehad aan vakpersoneel. We moeten als werkgevers, scholen en overheid deze studenten dus vast zien te houden.”

Lees verder: https://www.ad.nl/binnenland/13-000-mbo-ers-hebben-geen-stageplek-of-leerbaan-mogelijk-voorbode-van-werkloosheid~a98cd115/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!