Gevaarlijk op de Waddenzee voor containerschepen in de storm.

Bij noordwesterstorm zijn de vaarroutes ten noorden van de Waddeneilanden ‘zeer risicovol’ voor grote containerschepen. Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in een rapport naar de containerramp met mammoetschip MSC Zoe. 

Daarom wil de OVV dat gebruik van de zuidelijke vaarroute wordt beperkt tijdens noordwesterstorm. Daarover moet de minister van Infrastructuur en Waterstaat afspraken maken met Denemarken en Duitsland. Ook de noordelijke route op de Waddenzee is onveilig bij noordwesterstorm.

De OVV heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ramp met het reuzencontainerschip MSZ Zoe, dat in de nacht van 1 op 2 januari 2019 met 8000 containers onderweg was van Portugal naar de Bremerhaven in Duitsland. Ten noorden van de Waddeneilanden kwam het schip in zwaar weer. Het schip verloor 342 containers. Daardoor kwam drie miljoen kilo aan lading in zee terecht. 

Volgens de Onderzoeksraad is de kans groot dat een dergelijke ramp opnieuw plaatsvindt. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de OVV noemt de vaarroutes bij noordwesterstorm zeer risicovol. ,,Het verlies van containers zorgt voor vervuiling van het Waddengebied en moet worden voorkomen. Het Waddengebied is een erkend natuurgebied. Om dit Werelderfgoed te beschermen moet het voorzorgsprincipe leidend zijn.”

Lees verder: https://www.ad.nl/binnenland/waddenzee-bij-storm-onveilig-voor-containerschepen~a61e6809/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!