Er wordt minder bijgeleerd

Het beleid van de overheid richt zich er al jaren op dat mensen langer actief blijven op de arbeidsmarkt. Dat betekent: langer doorwerken, het bijhouden van kennis en vaardigheden en actiever zoeken naar werk als je zonder thuis zit. En dat lukt voornamelijk bij 55-plussers, blijkt uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Om langer mee te draaien op de arbeidsmarkt, zet de overheid bijvoorbeeld in op een ‘leven lang leren’ waarbij werknemers tijdens hun loopbaan scholing blijven volgen met als gevolg dat ze ontwikkelingen beter bij kunnen houden en aantrekkelijker worden voor andere werkgevers als ze onverhoopt hun eigen baan niet meer kunnen uitoefenen. ,,Er is sinds 2004 weinig veranderd”, zegt SCP-onderzoeker Edith Josten. Het betreft een langlopend onderzoek tussen 2004 en 2018 onder 4500 werkenden en niet-werkenden waarmee het SCP in kaart wil brengen of de ontwikkelingen in inzetbaarheid overeenkomen met het overheidsbeleid, aldus Josten.

De enige groep die wel meer scholing ging volgen, was de groep 55-plussers. ,,Ik denk dat dat komt omdat de pensioenleeftijd is toegenomen. Voor werkgevers en werknemers loont het nu meer om hierin te investeren.” Dat er in andere leeftijdsgroepen weinig toename is, is zeker in het licht van de coronacrisis een gemiste kans, vindt Josten. ,,Het is lastig om in de toekomst te kijken, maar sommige sectoren – zoals de luchtvaart en de evenementenbranche – zullen deels kleiner kunnen worden. Werknemers zullen een nieuwe baan moeten zoeken. Misschien was het dan makkelijker geweest als er de afgelopen jaren meer aandacht was geweest voor scholing. Al was een crisis in deze omvang natuurlijk niet te voorzien”, benadrukt ze.

Lees verder: https://www.ad.nl/ad-werkt/werkenden-zijn-de-afgelopen-jaren-niet-veel-meer-gaan-bijleren~aa917074/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!