Durf jij vanavond om 20.02 het wilhelmus te zingen?

Een 4 mei om nooit te vergeten: vlaggen de hele dag halfstok, koning speecht op lege Dam
De Nationale Herdenking zou vanwege het 75-jarige jubileum al bijzonder zijn. Door de coronacrisis belooft deze 4 mei een extra speciale editie te worden. De koning spreekt een lege Dam toe, voor het oog van miljoenen tv-kijkers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de vlag de hele dag halfstok te hangen.

Wie durft? Op de stoep voor de voordeur gaan staan, of op het balkon, en om twee over acht vanavond het eerste couplet van het Wilhelmus aanheffen? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat we over onze schroom heen stappen, en de twee minuten stilte die daarvoor worden gehouden massaal doorbreken met het zingen van het Nederlandse volkslied.

Het wordt een bijzondere 4 mei, dat is wel duidelijk. Uitgerekend nu de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt, is er door de coronacrisis geen mogelijkheid om daar in grote groepen bij stil te staan. De Dam in Amsterdam zal op een doordeweekse avond zelden (of nooit?) zo leeg zijn geweest als vanavond. Niemand mag – en kan – er komen, op de mensen die vanavond een officiële rol bekleden na.
Select gezelschap
Het is een uiterst select gezelschap dat zich rond het Nationaal Monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog verzamelt. Dit zijn de hoofdrolspelers: koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de 16-jarige Eva Pronk die een gedicht voorleest en trompettist John Bessems, die voor de twee minuten stilte van 20.00 uur de Last Post over het lege plein zal laten schallen. Dat taptoesignaal kan thuis (of in de tuin of op het balkon) meegespeeld worden, door iedereen die een beetje overweg kan met een blaasinstrument.

Lees verder: https://www.ad.nl/binnenland/een-4-mei-om-nooit-te-vergeten-vlaggen-de-hele-dag-halfstok-koning-speecht-op-lege-dam~a39c4551/

Bron: Ad.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!