01 april de bevrijding van de stad Brielle

Op 1 april 1572 werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en dat wordt nog jaarlijks gevierd. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden.

Dat de Geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest, dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt.

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. In de kroegen wordt de dorst gelest met pullen bier en klinkt feestelijk gelal. Het is weer 1 april en in Den Briel betekent dat: feest!

Het 1 april openluchtspel ‘Om de sleutel van de stad’ wordt voor een tienduizendkoppig publiek opgevoerd door leden en bestuur van de 1 aprilvereniging. De in 16e-eeuwse kleding gestoken bewoners vormen het levende decor.

Het spel laat van begin tot eind zien hoe het op de bewuste dag in 1572 tot een verrassende bevrijding van Den Briel kwam. De Spaansgezinde burgemeester en de Spaanse commandant worden na de overwinning door de Watergeuzen in een kooiwagen door de stad gevoerd.

Hierna barst het feest los met als sluitstuk het Geuzenbal, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

 

Bron tekst: leven.org
Bron foto: Cultuurweb Brielle

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!