Ben jij altijd eerlijk?

Heb jij het idee dat je collega’s niet altijd eerlijk zijn over hun prestaties? Dat ze de werkelijkheid altijd iets rooskleuriger laten lijken, zichzelf beter voordoen? Vrees niet, je collega’s zijn (vermoedelijk) geen psychopaten, maar gewone mensen. En zonder dat je het doorhebt, zul jij misschien wel hetzelfde doen.
In een beroemd experiment gaf psycholoog Dan Ariely mensen rekensommen, die ze moesten oplossen binnen een tijdslimiet. Ariely keek de sommen na, en gaf de deelnemers een geldbeloning voor de correct beantwoorde vragen – gemiddeld vier goede antwoorden per deelnemer. Vervolgens veranderde Ariely de opzet: de deelnemers mochten vanaf nu zélf hun werk nakijken. En jawel, direct schoot het gemiddelde omhoog naar zeven ‘correcte’ antwoorden. Wanneer ze de kans kregen, speelden de deelnemers ‘een beetje’ vals. Ze claimden niet dat ze álle sommen goed hadden, maar dikten hun ware score iets aan.

Gefraudeerd
Maar nu komt het: gevraagd naar hun eigen eerlijkheid en die van de andere deelnemers vonden de proefpersonen zichzelf nog altijd veel eerlijker dan de rest – ook al hadden ze gefraudeerd! De proefpersonen onderschatten hun eigen bedrog en overschatten die van anderen. Blijkbaar kun je je eigen prestaties flink overdrijven zonder dat je last krijgt van je geweten.

Lees verder: https://www.ad.nl/ad-werkt/we-zijn-niet-zo-goudeerlijk-als-we-zelf-denken~ae82e4da/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!