Waar liggen de baankansen voor VMBO’ers

Vmbo’ers willen graag voor grote bedrijven werken, blijkt uit onderzoek. Maar daarmee hebben ze een vertekend beeld van de arbeidsmarkt: het midden- en kleinbedrijf zorgt juist voor het grootste gedeelte van de werkgelegenheid en heeft relatief vaak mensen met een middelbaar opleidingsniveau in dienst.

Bij wat voor bedrijf ziet een gemiddelde vmbo’er zichzelf later werken? De meesten van hen (69 procent) antwoorden dat ze hun toekomst voor zich zien bij een groot bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van loopbaanadviesbureau Qompas onder 90.000 vmbo’ers in het derde leerjaar. Jongens zien zichzelf nog vaker bij een groot bedrijf (72 procent) werken dan meisjes (65 procent).

Daaruit blijkt dat er een mismatch is tussen de werkelijkheid en het beeld dat vmbo’ers hebben van de arbeidsmarkt, stelt Qompas. ,,Wat er aan deze cijfers ten grondslag ligt, weten we niet”, zegt Mayke Calis, woordvoerder van het bedrijf. ,,Wel weten we uit eerder onderzoek onder havo- en vwo-scholieren dat jongeren vaak geen goed beeld hebben van het salaris dat ze gaan verdienen. Mogelijk heeft het ermee te maken dat scholieren denken dat ze bij een groter bedrijf meer verdienen en meer doorgroeimogelijkheden hebben.” Ook zijn grote bedrijven vaak beter zichtbaar, wat de interesse van scholieren zou kunnen verklaren.

Het midden- en kleinbedrijf zorgt in Nederland echter voor 71 procent van de werkgelegenheid. ,,Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de verschillende beroepen en mogelijkheden en wat je daar later mee kunt”, zegt Calis. ,,Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat deze groep midden in de pubertijd zit en zich wellicht nog niet met dit onderwerp bezighoudt. Het is daarom belangrijk om de informatie echt aan te laten sluiten bij de belevingswereld.” Volgens Calis kan dat door, bijvoorbeeld, meer te werken met beeld en video.

Lees verder: https://www.ad.nl/ad-werkt/onderzoek-vmbo-scholieren-weten-niet-waar-baankansen-liggen~adaa58ac/

Bron: AD.nl
Foto: Pixabay.com

  

become part of our

Wil je meer weten over de vacatures of mogelijkheden die Logistic Recruiters jou kan bieden? Laat hier je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op!